Dusha

Suomalaiset suunnittelijat

1970-luvulta lähtien Suomi on kehittänyt omaperäistä muotoilua, joka ottaa vahvasti vaikutteita  luonnosta.

Suomalaiset suunnittelijat

Suomalaiset suunnittelijat erottuvat pääosin huonekalujen ja lasien suunnittelusta, koska niillä on oma materiaaliherkkyytensä, selkeä muotoilu ja ekologisesti herkät suunnittelutekniikat. Nämä kymmenen suunnittelijaa, studiota ja tuotemerkkiä edustavat suomalaisen muotoilun keskeisiä toimijoita tänään.

Marimekko, Suunnittelija, Suomi

Marimekko perustettiin vuonna 1951 Viljo ja Armi Ratian toimesta entisen Printexin laajennuksena. Heidän visionsa oli luoda utopia, yritys, joka tuo onnea arkielämään luomalla laadukkaita tuotteita ja esteettisiä kokemuksia. Marimekon ainutlaatuinen identiteetti perustui niiden vertaansa vailla olevaan painettujen kankaiden käyttöön, erottuviin kuvioihin ja rohkeisiin väreihin. Perustaja Armi Ratian vuonna 1962 kuvaama “elämänlaatua ohjaava kulttuuri-ilmiö”, studio muutti tekstiilipainon perinteitä Suomessa. Niiden kekseliäitä kuvioita sovelletaan vaatteisiin, asusteisiin, sisustuksiin, kankaisiin ja astioihin ja niitä myydään noin 40 maassa. Kaikki Marimekon tuotteet ovat suunniteltu siten, että niillä on vähäinen vaikutus ympäristöön. Mutta Marimekko ei vain luo laadukkaita tuotteita; ne luovat elämää, joka rohkaisee rohkeutta, egalitarismia ja positiivisuutta.

Artek

Yksi tunnetuimmista suomalaisista design-yrityksistä on Artek, jonka perusti vuonna 1935 neljä nuorta idealistia: Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl. Tuolloin heidän liiketoimintakonseptinsa oli “myydä huonekaluja ja edistää modernia asumiskulttuuria näyttelyiden ja muiden opetusvälineiden avulla” – ja tämän tehtävän myötä he seisoivat uudenlaisen muotoilualan puolesta korostaen jokapäiväisen elämän merkitystä ja taiteen, arkkitehtuurin ja muotoilun synteesiä. Heidän näkemyksensä jatkuu tähän päivään asti – Artek on edelleen tunnettu innovatiivisesta panoksestaan ​​nykyaikaiseen muotoiluun ja sen arvoihin, kuten etiikkaan, estetiikkaan ja ekologiaan. Kaikkien Artekin mallien keskeisiä elementtejä ovat toimivuus ja ajattomuus; Yhtiö tuottaa edelleen monia perustajien alkuperäisiä malleja 1930-luvulta lähtien. Vuonna 2010 Artek juhli 75-vuotista taivaltaan ja jatkoi huonekalumallien laajentamista yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden, suunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa.

Harri Koskinen

Teollisuuden ystävät, Harri Koskisen design-studio, perustettiin Helsingissä vuonna 1998. Koskisen pääpaino on tuotesuunnittelussa, vaikka hänen studiossaan ovat toimivat myös konseptisuunnittelu, näyttelyt ja arkkitehtoniset projektit. Hänen laajaan asiakaskuntaan kuuluvat Artek, Design House Stockholm, Iittala, Issey Miyake, Muji, Panasonic, Seiko Instruments, Swarovski ja Venini. Koskinen on kansainvälisesti tunnustettu tinkimättömästä muotoilustaan ja kyvystä luoda sekä kauniita että toimivia esineitä. Koskinen on työskennellyt työskentelee viime aikoina myös modernin lasin suunnittelussa. Nämä kappaleet ilmentävät suomalaisen lasimallin tavaramerkkiarvoja niiden selkeyden ja minimalististen muotojen avulla.

Harri Koskinen

Mari Isopahkala

Mari Isopahkala on palkittu freelance-suunnittelija Helsingistä. Hänen monitieteinen suunnittelurepertuaariin kuuluvat korut, huonekalut, valaistus, tekstiilit ja näyttelytilat. Valaistuksen ja lasin yhdistelmä on ollut viimeisimmän työnsä hallitseva motiivi; Vaikka hän tunnetaan parhaiten korukokoelmistaan, Lapponia-koruille luotu Winter Pearl ja Suma, sekä hänen menestyksekäs ruokailuvälineiden valikoima, Konkkaronkka, Marimekolle. Furringin kaltaiset mallit esittelevät innovatiivista lähestymistapaa materiaaleihin, joissa yhdistyvät hopea- ja poronturkis, kun taas hänen KURKI-liikkuva LED-valo on valaistusjärjestelmän ja veistoksen mukautuva ja ekologinen yhdistelmä. Isopahkala pyrkii käyttämään mallejaan luomaan reaktion ja kertomaan tarinoita luomalla kauniita ja mielekkäitä tuotteita. Hän uskoo vahvasti, että on aina syytä luoda jotain, vaikka tämä syy onkin puhdas tehtävä tai puhdas kauneus.

Outi Martikainen

Tekstiilitaiteilija Outi Martikainen työskentelee taiteen ja muotoilun välissä, tuottamalla rakenteellisia töitä, jotka ovat saaneet innoituksensa luovista prosessista, nykyisistä mediaongelmista, henkilökohtaisista aistikokemuksista ja muistoista. Aivan kuten hänen työnsä käsittelee erilaisia ​​eksistentiaalisia kysymyksiä, se tutkii myös erilaisten materiaalien käyttöä tekstiilitekniikoilla. Hänen muotoilunsa Siiri on valmistettu virkatuista polypropeenikierteistä ja muodostaa kaksiulotteisen pinnan, joka läheltä nähtynä näkyy rakenteellisena abstraktiona, mutta muuttuu kasvoksi, kun katsoja on teoksesta kauempana. Riippumatta hankkeen laajuudesta tai sen soveltamisesta Martikainen harjoittaa samoja tekniikoita ja lähestymistapoja kuin tekstiiliteoksissaan.

© 2021 Dusha Pitera