Dusha

Suomalaisen muotoilun peruspilari kaj frank

Kaj Frank oli kiistatta yksi Suomalaisen muotoilun uraauurtavimpia ja palkituimpia taiteilijoita. Viipurissa 1911 syntynyt Frank valmistui huonekalupiirtäjäksi Taideteollisestakeskuskoulusta vuonna 1932. Kaj Frankin ura oli vaikuttava, ja hän on edelleen yksi tunnetuimmista Suomalaisista taidevaikuttajista sekä keramiikka-ja lasisuunnittelijoista kansainvälisesti.

Suomalaisen muotoilun peruspilari kaj frank

Hän toimi opettajan roolissa ja taiteellisena johtajana Taideteollisessaoppilaitoksessa. Vuosina 1950-1973 Kaj Frank toimi myös Nuutajärven lasitehtaan taiteellisena johtajana ja kehitti lasinvärjäystekniikan uudelle tasolle. Poikkeuksellisesti ajanhenkeen nähden Kaj Frank oli kiinnostunut luomaan sarjavalmisteisia astiastoja, joiden käytännöllisyys ja yksinkertainen, selkeä muoto toisi vaihtoehdon silloin hallitsevien koristeellisten, perinteisten astioiden rinnalle. Hän tutki tekniikan käyttöä astioiden valmistamisessa, jolloin niistä saataisiin arkeen sopivampia ja hintaluokaltaan edullisempia joka kodin käyttöastioita. Perusideana oli riisua astioista kaikki ylimääräinen ja tarpeeton, ja keskittyä selkeään muotokieleen ja ajattomuuteen. Tämä on nähtävissä selkeästi tänä päivänä, sillä Kaj Frankin astioita on käytössä lukuisissa paikoissa, niin kodeissa kuin kahviloissakin. Frankin astiastot ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Pitkän uransa aikana Kaj Frank on luonut taidetta sekä suunnitellut lukuisia käyttöesineitä mm. Arabialle sekä Artekille. Tunnettuna lasimestarina myös Iittalalle ja Nuutajärvelle. Frank suunnitteli myös Pitopöytä-astiaston joka oli poikkeuksellisesti valmistettu muovista. Tätä sarjaa vietiin ulkomaille nimellä “Easy Day”.

Teema ja Kartio

 

Teema-astiaston edelläkävijänä voidaan pitää Kilta-sarjaa. Teeman idea on kokonaan siinä Kaj Frankin ajatuksessa että “väri on ainoa tarvittava koriste”. Teeman muotokieli onkin erittäin yksinkertainen, mutta nerokkaalla tavalla. Pelkistetty muoto toimii sekä arjessa että juhlassa. Teema-astiat on ajateltu ensisijaisesti toimimaan käytännössä ja ovat siksi muodoltaan pinottavia ja vievät näin vähän säilytystilaa. Teema-astioita saa toteman mukaisesti useissa eri väreissä. Myös vuonna 1958 lanseeratussa Kartio-lasistossa on keskitytty olennaiseen. Lasit ovat helposti yhdistettävissä ja toimivat erilaisissa kattauksissa kevyesti. Värillä on Kartio-laseissa myös tärkeä osa. Lasien kauniit sävyt elävöittävät kattausta ja yksinkertaisen muotokielen myötä sopivat osaksi myös perinteistä kattausta ja toisenlaisten astioiden pariksi.

Muita suunnitelmia

Kaj Frank suunnitteli myös lukuisia muita käytännöllisiä kodin esineitä kuten lamppuja, mausteikkoja, kynttilänjalkoja ja maljakkoja. Lista on pitkä ja mielenkiintoinen. Maljakoista voidaan mainita esimerkiksi Obeliski, Lentävä lautanen ja Pilari. Myös Fennia-lasisarja jonka tuotanto ajoittuu 50-luvun alkuun, on edelleen Kaj Frank-klassikko. 60-luvulla Frank suunnitteli Fasetti-lasisarjan, joka on useimmille tuttu joka kodin arkiesine. Kaj Frank suunnitteli myös upean kokoelman kaatimia, kuten esimerkiksi arkinen mutta kaunis Kartio-kaadin, omaperäinen Kremlin kellot, Rustican peruskaadin ja kaunis Sargasso. Läpikäymällä Frankin tuotantoa eri vuosikymmeniltä huomaa, kuinka monipuolinen taiteilija hän oli. Mikään muoto tai väri ei ollut outoa, vaikka selkeästi kaikissa hänen töissään on nähtävissä.Frankille ominainen johdonmukaisuus ja käytännönläheinen ajattelu.

Palkittu taiteilija

Kaj Frankin palkinto- ja tunnustuslista on vaikuttava. Kansainvälisiin palkintoihin lukeutuu mm. Milanon Triennaalin palkinnot vuosina 1951 ja 1954 sekä Triennaalin Grand Prix vuonna 1957.  Italian Teollisen Muotoilun Yhdistyksen Compasso D’Oro-palkinto elämäntyöstä 1957, Prinssi Eugenin Mitali sekä Lunning-palkinto vuonna 1955. Kaj Frankille myönnettiin myös Lontoon College of Artin Kunniatohtorin arvo vuonna 1983. Kaj Frank palkittiin kotimaassaan Pro Finlandialla 1957 ja hänelle myönnettiin Professorin arvonimi vuonna 1972. Kaj Frankin nimeä kantava muotoilupalkinto perustettiin 1992. Sen tarkoituksena on kunnioittaa Kaj Frankin työn henkeä ja periaatteita korkeatasoisesta ja funktionaalisesta suunnittelusta. Ensimmäinen myönnettiin suunnittelija Oiva Toikalle. Helsingissä, tarkemmin Arabian rannassa sijaitsee Kaj Frankin katu.

Palkittu taiteilija

 

 

 

© 2021 Dusha Pitera