Dusha

Suomalainen aterinmuotoilu on tyylikästä ja aikaa kestävää

Suomalaisen muotoilun viehättävä erityispiirre on, että meillä on arkikäytössäkin paljon todella laadukkaita designesineitä ja -astioita. Tämä johtaa helposti siihen, ettemme aina edes muista, minkälaisia aarteita meillä on käsissämme. Monet tuotteistamme ovat kuitenkin kuuluisia ja ihailtuja myös maailmalla, eivätkä syyttä. Suomalainen design on raikasta, tyylikästä ja kestää aikaa. Tästä mainio esimerkki ovat mm. aterinsarjat.

Suomalaisten ruokailuvälineiden kuningasperhettä edustaa ehdottomasti Pohjoismaiden suurin aterinten valmistaja Hackman. Yritys aloitti aterimien tuotannon Viipurissa vuonna 1876 ja aluksi materiaalina toimi ebenpuu ja luu. 1920-luvulla aterintuotanto mullistui, kun saatavilla oli uusia materiaaleja kuten ruostumaton teräs ja selluloidimuovi. Nykyään kaikki Hackmanin aterimet valmistetaan ruostumattomasta teräksestä.

Hackmanin aterimet ovat valloittaneet sekä Suomen että maailman

Hackmanin kuuluisimmat aterinsarjat Carelia ja Savonia ovat säilyneet suomalaisten suosikkeina vuosikymmenten ajan. Careliaa on valmistettu vuodesta 1963 lähtien ja sarja on saanut inspiraationsa Skandinavian saaristosta. Sarjan veisten kolmiomaisen terän sanotaankin kuvaavan purjeveneen purjetta. Toinen suosikki, yksinkertaisen elegantti Savonia tuli tuotantoon vuonna 1967. Savoniasta on sittemmin tullut maailman myydyin aterinsarja ja sarjan muotoilu on palkittu mm. saksalaisella Longlife Design Award -palkinnolla.

Muita Hackmanin kuuluisia sarjoja ovat mm. Ahti Majurin käsialaa oleva, modernimpaa muotoilua edustava Elegia ja Tage Janssonin suunnittelema, nostalgiasta innostunut Memory. Memory-aterimien erikoisuus on, että ne taotaan käsityönä. Aterinperheen uusin tulokas on vuonna 2002 tuotantoon tullut, viehättävä ja siro aterinsarja Tuulia. Hackmanin aterimet ovat perinteisesti kestäneet loistavasti aikaa ja näyttävät siltä, että voisivat olla yhtä lailla suunniteltu viime vuonna.

Iittalan aterinsarjat tarjoavat monipuolisesti vaihtoehtoja

Lasituotannon lisäksi myös Iittala on kunnostautunut aterinsarjojen saralla. Iittalan suosituimmat sarjat ovat Nanny Stillin vuonna 1973 muotoilema retrotyyliä edustava Mango sekä Laura Partasen ja Arto Kankkusen yhteistyönä vuonna 1997 syntynyt tyylikäs Artik, joka on myös säilynyt Suomessa Iittalan aterimista suosituimpana.

Hieman kulmikkaampaa muotoilua tarjoavat Renzo Pianon vuonna 1998 suunnittelema Piano Workshop sekä Antonio Citterion ja Glen Oliver Löwin yhteistyönä syntyneet Citterio-sarjat, jotka tulivat tuotantoon vuosina 1998 ja 2000. Citterio-sarjoista ensimmäinen on valmistettu mattaharjatusta ruostumattomasta teräksestä ja aterimet ovat kooltaan hieman suurempia kuin muissa sarjoissa. Uudemman sarjan kohdalla päätettiin julkaista vain neljä tärkeintä aterinta, joihin Iittalan mukaan kuuluvat haarukka, veitsi, lusikka ja kahvilusikka. Citterio-sarjat ovat Iittalan kansainvälisesti menestyneimpiä aterimia.

Pentik tarjoaa kahta varsin eri tyylistä aterinsarjaa

Pentik on hypännyt mukaan aterinmaailmaan vasta myöhemmin, kahdella vuonna 2004 lanseeratulla sarjalla. Kulmikas ja moderni Amanda ja sekä retromaailmasta ammentava Matilda -aterinsarja valmistetaan kilpailijoidensa tavoin kiiltävästä, ruostumattomasta teräksestä. Vuodesta 2005 alkaen Amandasta on ollut saatavilla myös mattapintainen versio. Aterinsarjojen valikoimaan kuuluvat ruokahaarukka ja -veitsi, lusikka, alku- ja jälkiruokahaarukat ja -veitsi, pikkulusikka, kahvi- ja teelusikka, tarjoiluhaarukka ja -lusikka sekä kakkulapio ja kastike- ja keittokauhat.

Näin hoidat aterimiasi oikein

Lähes jokaisesta suomalaisesta keittiöstä löytyy siis osia suomalaisesta designista, vaikka siihen ei joka päivä kiinnittäisikään huomiota. Arkisistakin aterimista kannattaa pitää huolta, sillä silloin ne säilyvät hyväkuntoisina vuosikymmeniä. Aterimet kannattaa ainakin huuhdella ruoantähteistä heti ruokailun jälkeen, sillä jotkut ruoka-aineet voivat jättää aterinten pintaan tummempia läiskiä tai jopa pintaruostetta, mikäli aterimet altistuvat vaikutukselle pidempään. Mikäli ruostumattomasta teräksestä valmistetut aterimet ovat ajan myötä päässeet likaantumaan ja värjäytymään, ne voi yleensä puhdistaa uuden veroisiksi keittämällä ne pyykinpesuaineella tehostetussa vesiliuoksessa. Aterimet täytyy käsittelyn jälkeen kuitenkin huuhdella huolellisesti, eikä näin vahvaa pesuoperaatiota suositella tehtäväksi kovin säännöllisesti.

© 2021 Dusha Pitera