Dusha

Rolf Ekroth on yksi Suomen kuumimmista nykysuunnittelijoista

Seuraan aktiivisesti erityisesti nuoria suunnittelijoita, sillä Suomessa eletään tällä hetkellä vaatesuunnittelun saralla varsin mielenkiintoista aikaa. Meillä on useampia lahjakkuuksia, jotka tekevät selkeästi ja rohkeasti omaa juttuaan ja tämä huomataan myös maailmalla. Yksi viime vuosien suosikeistani on Rolf Ekroth, joka on suunnittelijana vielä urallaan melko alussa, mutta näytöt ovat jo varsin vakuuttavia. Hänen töissään näkyy viitteitä niin katu- kuin urheilumuodistakin.

Rolf Ekrothilla on aivan oma tyylinsä

Rolf Ekrothilla on suunnittelijaksi varsin monipuolinen ja mielenkiintoinen tausta ja ehkä juuri sen takia hän onkin yksi Suomen lupaavimmista nykysuunnittelijoista. Vuonna 2015 Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi valittu Ekroth yhdistelee mallistoissaan mm. urheilu- ja katumuotia. Ekrothin mainetta kasvatti myös Kööpenhaminassa järjestetyn Designer’s Nest -kilpailun voitto.

Rolf Ekrothilla on aivan oma tyylinsä

Inspiraation vaatekappaleisiin Ekroth kertoo saavansa useammasta eri lähteestä, mutta erityisen paljon häntä kiinnostavat erilaiset tarinat ja dokumentit. Kaikista eniten hän innostuu sellaisista elokuvista, jotka sijoittuvat historiaan ja joissa kiinnitetään huomiota pukusuunnitteluun ja referensseihin.

Vuoden suunnittelija 2015 palkinnon Ekroth pokkasi urheilumuotia esittelevällä mallistollaan, johon hän oli saanut innoituksen urheiludokumentista. Dokumentti keskittyi kesäkuun 17. päivään vuonna 1994, jolloin samana päivänä Yhdysvalloissa juhlittiin huippusuorituksia jääkiekossa, golfissa, koripallossa, baseballissa ja jalkapallossa. Näiden tv-lähetysten lisäksi sata miljoonaa amerikkalaista seurasi satelliittikanavalta O.J. Simpsonin karkumatkaa vankilasta. Kanavat eivät kestäneet katsojapainetta ja alkoivat sekoittua toisiinsa. Tämä innosti Ekrothin luomaan malliston, jossa yhdistellään elementtejä viidestä eri urheilulajista.

Monen mutkan kautta palkituksi suunnittelijaksi

Ekroth opiskeli vaatesuunnittelua Aalto-yliopistossa, jossa hän aloitti opintonsa vuonna 2012, mutta tie alalle kulki kuitenkin monen mutkan kautta. Lukion jälkeen nuoren miehen tulevaisuuden suunnitelmat olivat varsin avoinna, eikä hän toisaalta halunnut seurata kavereiden esimerkkiä. Ekroth kertoo, että suomenruotsalaisena suurin osa hänen kavereistaan suuntasi Hankeniin, joten hän päätti tehdä jotain aivan päinvastaista ja haki opiskelemaan sosiaalityötä. Lopulta ala ei kuitenkaan tuntunut Ekrothista omalta ja opinnot jäivät.

Välivuosinaan Ekroth ehti puuhata monenlaista ja työskenteli mm. puhelinmyyjänä ja rautakaupoissa ja toimi myös kasinolla kortinjakajana. Omalla ajallaan Ekroth pelasi aktiivisesti netissä, loppujen lopuksi lähes ammattimaisesti. Vähitellen ammattimainen pelaaminen alkoi kuitenkin tuntua liian raskaalta ja samaan aikaan mielessä alkoi kyteä ystävän ilmoille heittämä idea vaatealan opiskelusta. Pukeutuminen oli kiinnostanut Ekrothia aina, mutta ennen ystävän kommenttia hän ei ollut osannut ajatella vaatteita ammatin kautta. Oli siis jälleen aika tehdä elämässä täyskäännös kohti tuntematonta.

Pienin askelin kohti unelmaa

Ekrothin huomasin itseasiassa alun perin varmaankin siksi, että meillä on varsin saman tyyppisiä harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita – kuten tarinat ja pelit -, jotka eivät kuitenkaan liity suoraan muotimaailmaan. Seuraan itsekin paljon dokumentteja mm. Areenasta ja pidän nimenomaan ihmisten elämäntarinoista. Ompelen ja suunnittelen vaatteita, vaikka vain harrastuksena ja rentoudun pelaamalla Pelikoneessa tai Pokerstarsilla, joten pystyn samastumaan hyvin Ekrothin tuntemuksiin. Olikin hauskaa tutustua Ekrothin taustaan ja huomata, kuinka monipuolinen polku johti vaatesuunnittelijan tielle ja kuinka paljon tuttuja elementtejä siihen liittyi.

Pienin askelin kohti unelmaa

Näkemystä Ekrothilla oli, mutta käytännön taidot vaatesuunnittelijana puuttuivat. Niinpä hän päätti suunnata työväenopiston ompelukurssille, jossa oli hänen lisäkseen ainoastaan eläkeläismummoja. Taidot karttuivat nopeasti osaavien mummojen keskellä ja kurssin jälkeen Ekroth jatkoi opintoja Roihuvuoren ammattikoulussa, jossa opetettiin ompelemisen lisäksi kaavoittamista. Nuorta innokasta suunnittelijaa ei tämän jälkeen pidätellyt mikään ja seuraava opinahjo oli arvostettu Lahden Muotoiluinstituutti. Oma ala oli vihdoin löytynyt ja opinnot maistuivat. Seuraava askel oli Aalto-yliopisto, jonka alaiseen Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun ovet avautuivat toisella yrittämällä.

Innovatiivista materiaalien käyttöä ja älykästä suunnittelua

Ekroth on koko elämänsä ollut aktiivinen urheilija, päälajinaan käsipallo. Kilpaurheilu jäi vaatesuunnittelun myötä, mutta Ekrothin urheilutausta näkyy hänen suunnittelemissaan vaatteissa, joissa on usein nähtävissä urheiluvaatteista tuttuja piirteitä.

Materiaaleina Ekroth käyttää usein denimiä ja polttopainettuja devore-kankaita. Devore-kankaan erityispiirre on, että puuvillaa polttamalla jäljelle jää ainoastaan synteettisiä materiaaleja ja nämä osat kankaasta näkyvät kevyinä ja läpikuultavina. Harvinaista devorea Ekrothille toimittaa hänen entinen opiskelukaverinsa, tekstiilisuunnittelija Yuki Kawakami, joka palasi opintojensa jälkeen Japaniin.

Innovatiivista materiaalien käyttöä ja älykästä suunnittelua

Suunnittelukilpailuissa tuomariraati onkin kiinnittänyt huomiota erityisesti Ekrothin materiaalien käyttöön. Vuoden nuori suunnittelija -kilpailussa Ekrothille sateli kiitoksia myös kokeellisesta ja älykkäästä otteesta. Kyseessä oli Ekrothin kandimallisto Aalto-yliopistosta, joka oli siis menestys. Ekroth iloitsi palautteesta ja palkintorahoista, jotka hän suunnittelee käyttävänsä jatkamalla jossain vaiheessa opintoja Lontoossa.

Ekrothin ja suomalaisen muodin nousukausi

Olen seurannut Ekrothia tarkemmin juurikin vuodesta 2015. Kilpailuissa on tämän jälkeen tullut myös muita sijoituksia kuin voittoja, kuten Hyéres Fashion Festivalin finaalipaikka. Ura on vakaasti nousujohteinen. Ekrothin nimi tunnetaan maailmalla ja viime vuonna miehen urheiluvaatemallisto esiteltiin Voguessa. Malliston Ekroth toteutti yhdessä Haltin kanssa ja mallisto yhdistelee hauskalla tavalla 1990-luvun rap-kulttuuria ja purjehdusta. Mallisto oli samalla Ekrothin Pitti Uomo -debyytti, joten jälleen yksi tärkeä etappi uralla oli saavutettu. Firenzessä järjestettävä Pitti Uomo kerää yhteen yli tuhat muotibrändiä ja kymmeniä tuhansia vieraita ja viime vuonna Suomi oli nostettu tapahtuman teemamaaksi. Tapahtumassa vierailevat säännöllisesti myös kansainväliset huippusuunnittelijat ja sisäänostajat, joten se on uudelle suunnittelijalle upea näytönpaikka.

Laadukas opetus näkyy oikeina tuloksina

Suomalainen muoti on huomattu maailmalla muutenkin aivan uudella tavalla. Siitä on varmasti suurelta osin kiittäminen Aalto-yliopistoa ja nykyistä opetustasoa, sillä opiskelijat ovat pärjänneet upeasti kansainvälisissä kilpailuissa. Suomalaisessa muodissa tuntuu ihastuttavan ainakin se, että osaamme yhdistää perinteet ja modernin suunnittelun toimivalla tavalla. P Tämä on tuonut Suomelle kaivattua huomiota ja nyt siitä kannattaakin ottaa ilo irti.

© 2021 Dusha Pitera