Dusha

Oiva toikka-lasimuotoilun mestari

Oiva Toikan (s.1931) tie Suomalaisen lasimuotoilun huipulle alkoi Taideteollisesta Korkeakoulusta 50-luvulla, josta hän valmistui alunperin keraamikoksi ja vuonna 1960 kuvaamataidonopettajaksi. Toikka työskentelikin uransa alkupuolella Arabian tehtailla keramiikan parissa ja Sodankylässä kuvataideopettajan roolissa. Vaikka Toikka on ensisijaisesti tunnettu lasitöistään, hän on myös suunnitellut Marimekolle kuoseja, toiminut lavastajana Kansallisoopperassa, ja suunnitellut Italialaiselle Magikselle muoviesineitä.

Oiva toikka-lasimuotoilun mestari

Vuonna 1963 Toikka siirtyi Nuutajärven lasitehtaan palvelukseen suunnittelijaksi. Tästä alkoi Toikan pitkä ura lasin parissa. Kaj Frankin ansiosta Nuutajärven tehtailla oli 50-luvulta lähtien jo ollut erinomaista värilasiosaamista, joka inspiroi Toikkaa lasiesineiden ja etenkin lintujen suunnittelussa. Vaikka Oiva Toikka tunnetaan juuri linnuistaan, hän on myös suunnitellut monia Suomalaisten kotien lasiastioista, kuten Kastehelmi, Flora ja Fauna. Suunnitellessaan lintujaan, hän pääsi käyttämään rajattomasti Nuutajärven värilasiosaamista, joka oli olennainen osa lintujen persoonan ja sulavien muotojen esilletuomisessa. Vuonna 2013, 220:n vuoden jälkeen, Suomen vanhin lasitehdas Nuutajärvi sulki ovensa ja tuotanto siirtyi Iittalan lasitehtaaseen.

Kastehelmi

Ajatus Kastehelmestä syntyi tarpeesta peittää puristelasille ominaiset saumakohdat. Lasipisaroilla koristetusta pinnasta saatiin saumaton, elävä ja valoa kauniisti taittava. Kastehelmi-sarjan lasiastiat ovat muotokieleltään aika klassisia, mutta samalla persoonallinen pinta tekee niistä hienovaraisen ja arvokkaan oloisia. Kastehelmi-sarja on myös yksi monille tutuista kattaus klassikoista ja löytyy edelleen monen astiakaapista. Kastehelmi oli tuotannossa vuodesta 1964 vuoteen 1988. Mutta kuten monille klassikoille sopii, se otettiin kysynnän, ja ehkä nostalgiankin takia uudelleen tuotantoon vuonna 2010.

Linnut

 

Ensimmäiset lintunsa Toikka suunnitteli jo vuonna 1972. Laajan lintukokoelman ensimmäinen tulokas oli Sieppo. Oiva Toikan lintuja on valmistettu jo yli 46 vuotta, ja valmistus jatkuu edelleen. Kaikki linnut ovat suupuhallettuja, joten jokainen yksilö on uniikki. Erilaisia lintuja on tähän mennessä jo yli 400. Lintujen koot vaihtelevat muutamista senteistä yli kolmenkymmenen sentin korkuisiin. Lintujen tuotanto on kestänyt niin kauan että niihin liittyy jo senkin takia tiettyä nostalgiaa. Moni muistaa jo lapsuudenkodissaan olleen kauniin lasilinnun ja vaikka ne olivatkin aikoinaan aika yleinen taide-esine monissa kodeissa, ne ovat ajattomia ja aina mielenkiintoisia. Linnut ovat kauniita ja yksilöllisiä, ja nimettyjen lintujen hauska persoonallisuus on sydäntä lämmittävää. Lintuihin kohdistuu tänä päivänä aivan uudenlaista kiinnostusta, sillä osasta niistä on jo tullut keräilykappaleita ja halukkaita keräilijöitä löytyy maailmanlaajuisesti. Erityisesti keräilijöitä tuntuu kiinnostavan alkuaikojen tuotanto ja harvinaisuudet, kuten Siepon deodyyni versio tai suuret linnut kuten Kukko ja Villihanhi. Pöllöt ovat erityisen suosittuja ja katoavat nopeasti vintage kauppojen hyllyiltä. Linnuista on olemassa myös ns. II-laatua, jotka eivät ole niin täydellisiä. Mutta näitä ei kannata ylenkatsoa, sillä Oiva Toikka itse on sanonut että hän pitää näistä, hieman siipirikoista linnuista, sillä ne ovat vain persoonallisia. Tosin jokainen lintu on kuitenkin aavistuksen erilainen koska ne on tehty käsityönä.

Palkittu muotoilija ja arvostettu mestari

Oiva Toikalle on myönnetty useita arvostettuja palkintoja vaikuttavan uransa varrella. Pro Finlandia mitali 1980, Kaj Frank-muotoilupalkinto 1992, Suomen Valtion Taiteilijaprofessorin arvonimi vuonna 1993 ja Prinssi Eugen Mitali merkittävästä taiteellisesta työstä 2001. Vuonna 2003 Oiva Toikka nimettiin Taideteollisen Korkeakoulun Kunniajäseneksi. Oiva Toikan lasitaidetta kuvaillaan sanoilla rikas ja rohkea, tosin hänen töitään voi helposti kuvailla myös adjektiiveilla mielikuvituksellinen ja humoristinen. Lasiastioiden ja lintujen lisäksi Oiva Toikka suunnittelee myös tilataideteoksia ja uniikkiteoksia.

Palkittu muotoilija ja arvostettu mestari

 

 

© 2021 Dusha Pitera