Dusha

Mert Otsamo on jo nuorena vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen vaatesuunnittelun huipulla

Linnan juhlissa jo vakiosuunnittelijaksi noussut Mert Otsamo tuli alun perin tunnetuksi Muodin Huipulle -sarjasta. Suunnittelija on nauttinut menestyksestään, mutta on hurjasta nousukaudesta huolimatta onnistunut pitämään jalat maassa. Oululais- ja turkkilaislähtöinen nuori mies vannoo hyvän leikkauksen ja hyvän käytöksen nimeen.

Toimivia leikkauksia, istuvia pukuja

Otsamo suunnitteli ensimmäisen puvun Linnan juhliin vain 19-vuotiaana. Omaperäinen tyyli ihastutti ja puku sai paljon huomiota myös julkisuudessa. Tämän jälkeen kysyntää on riittänyt ja Otsamo on vaatettanut niin suomalaisia näyttelijöitä, laulajia kuin poliitikkojakin. Otsamo tunnetaan veistoksellisista, suoralinjaisista ja kuin kantajalleen luoduista puvuista. Hänellä on ilmiömäinen kyky tehdä kantajalleen todella hyvin istuva puku ja kantajaa imartelevat leikkaukset. Otsamo muistuttaa, että tämä ei kuitenkaan tarkoita aina vartalonmyötäistä mallia.

Ystävien kannustamana vaatealalle

Vaikka suuri yleisö tunteekin sympaattisen Otsamon suositusta reality-ohjelmasta, alkoi tämän taival muodin parissa toki jo aiemmin. Otsamo on kotoisin Oulusta, jossa hän kävi myös lukion. Lukion jälkeen hän jatkoi opintojaan Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopistossa Raahessa, mutta koulu jäi lopulta kesken. Vaatteet ja muoti kiinnostivat, mutta Otsamo ei osannut kuvitella itseään vaatesuunnittelijan ammatissa. Ystävät olivat eri mieltä ja yrittivät vakuuttaa miehelle, kuinka hyvin tämä alalle sopisi.

Ystävien ansiota on sekin, että Otsamo viimein päätyi Muodin huipulle -ohjelmaan. Hän sai hakemuksen valmiiksi ja matkaan vain 15 minuuttia ennen hakuajan päättymistä. Yllätyksekseen hänet valittiin mukaan ja vähitellen Otsamo alkoi rakentaa itselleen vaatesuunnittelijan identiteettiä. Muotisuunnittelijan titteliä hän ei kuitenkaan koe omakseen. Otsamo korostaa, että ei ole suunnittelemassa tämän hetken kuumimpia trendituotteita, vaan haluaa keskittyä luomaan ajattomia vaatteita. Hänen mukaansa hyvä vaate toimii tänä päivänä ja tavoittaa jotain ajan hengestä, mutta olisi toiminut kymmenen vuotta sitten ja toimii myös kymmenen vuoden kuluttua.

Teknologian innoittama valmisvaatemallisto

Viime joulukuussa Otsamo julkisti ensimmäisen valmisvaatemallistonsa, jonka hän tuotti yhteistyössä Microsoftin kanssa. Transpicuous-malliston teemana on sosiaalinen ja kulttuurinen kehitys sekä teknologia osana evoluutiota. Otsamo kertoo, että mallisto kuvastaa monelta osin sitä, miten hän katsoo maailmaa. Materiaaleina Otsamo käytti paljon läpikuultavia kankaita ja mallistoon kuuluu niin juhla- kuin arkivaatteitakin.

Stressillä ei ole enää sijaa Otsamon elämässä

Menestyksen takana on paitsi valtavasti intohimoa, myös loputtomia työtunteja. Otsamo kertoo tehneensä erityisesti alkuvuosina järjettömän paljon töitä, pitkälti hyvinvointinsa kustannuksella. Samalla hän lopetti kuntoilun ja söi mitä sattui. Unetkin jäivät vähäisiksi ja stressiä oli vaikea hallita. Viimein Otsamo ajoi itsensä siihen pisteeseen, ettei voinut enää jättää omaa hyvinvointiaan huomioimatta. Samalla hän kertoo tajunneensa, etteivät asiat muutu stressaamalla ainakaan paremmiksi.

Kannustusta ja elämänohjeita tulevaisuuden vaatesuunnittelijoille

Nyt Otsamo kokeekin kasvaneensa suunnittelijana ja vaatealan ammattilaisena ja kertoo olevansa tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen. Hän on päivittänyt elämänarvonsa vastaamaan stressittömämpää olemista ja osaa nykyään jo nauttia nykyhetkestä ja olemisesta, stressaamatta liikaa tulevaisuutta. Nuoria suunnittelijoita Otsamo rohkaisee kulkemaan omia polkujaan, sillä hänen mukaansa aitous on tänä päivänä todellinen valttikortti. Maailmassa riittää kopioita ja feikkituotteita, mutta tämä on saanut ihmiset kaipaamaan oikeita tarinoita ja todellisia elämyksiä.

Muotialalla riittää suuria persoonia ja kilpailu on kovaa. Ala keskittyy vahvasti ulkonäköön ja pienissä piireissä liikkuu jatkuvasti mitä värikkäämpiä juoruja. Otsamo kertoo pärjänneensä, koska on yksinkertaisesti päättänyt olla kaikille mukava. Samaan hän kannustaa myös alasta haaveilevia nuoria. Otsamon mukaan ala pärjäisi mainiosti ilman tarkkaa nokkimisjärjestystä ja kaikkia hyödyttäisi enemmän ystävällisyyden ja auttamisen ilmapiiri.

© 2021 Dusha Pitera