Dusha

Kuuluisia ruotsalaisia suunnittelijoita

Kuuluisia ruotsalaisia suunnittelijoita

Ruotsalaiset suunnittelijat ovat kuuluisia etenkin huonekalujen ja lasien suunnittelusta. Muotoilu on tyypillisesti selkeää ja ekologiset tekniikat suosittuja. Kuuluisuutta ja mainetta saaneita suunnittelijoita, studioita ja tuotemerkkejä on paljon, ja ainakin nämä seuraavat ansaitsevat paikkansa huipulla sekä edelläkävijöinä että uusina nykyajan ilmiöinä.

Kuuluisia ruotsalaisia suunnittelijoita
Kuuluisia ruotsalaisia suunnittelijoita

Keitä he ovat?

Aloitetaanpa vaikka Olle Eksellistä, joka oli graafikko aikaansa edellä. Erityisesti tunnettu on hänen teoksensa kaakaosilmät vuodelta 1956. Tämä ikoninen Ögon Cacao juliste on siitä lähtien ollut todellinen klassikko. Se sopii kaikenlaisiin tiloihin ja huoneisiin luomaan trendikkään ilmeen. Kiistatta Eksell jätti jälkensä Ruotsin suunnittelijoiden historiaan, ja kaakaosilmillään erityisesti mainonnan historiaan, sillä tämän yhden silmäparin Ögon Cacaon hän suunnitteli Mazetti-yritykselle osana ruotsalaisten ensimmäistä design-ohjelmaa.

Jatketaan kaikille suomalaisillekin tuttuun huonekalujättiin IKEA, joka nykyään on paljon muutakin kuin edullisia huonekalua. Sen lukuisten suunnittelijoiden mallistot virittävät ihan mihin tunnelmaan vain iloisilla olemuksilla ja väreillä. IKEA on aina edustanut kauniita, toiminnallisia ja edullisia sisustustuotteita, tunnuslauseensa “ihanaa olla kotona” mukaisesti, tavallisten ihmisten arkeen ja koteihin. IKEAn tuotteet ovat myös valmistettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Taidekollektiivi Textilgruppen & Papperian tunnetut ruotsalaiset suunnittelijat Lotta Kühlhorn ja Malin Unnborn loivat osaltaan mainetta IKEAn kesämallistolla 2019. Värikkäät ja graafiset vapaalla kädellä piirrettyjen teoksien printit ja kuosit edustavat IKEA-tyyliä hauskimmillaan. Kollektiivissa työskentelee 26 vammaista taiteilijaa. 

Toista ääripäätä edustaa IKEAn suoraan sanottuna ruma Föremål-mallisto, jonka on suunnitellut Ruotsin ylistetyin lasi- ja keramiikkataiteilija Per. B. Sundberg. Tätä mallistoa Ikea itsekin mainostaa rumankauniina, eikä kovin helposti voi uskoa, että tämä erikoismallisto myytiin Ruotsissa loppuun hetkessä. IKEA on ilmiö vailla vertaansa, mutta kuuluisia suunnittelijoita, studioita ja tuotemerkkejä Ruotsista löytyy enemmänkin, vaikka ne eivät olisivatkaan suurelle yleisölle ihan yhtä tuttuja nimiä.

Marianne Westman on suunnitellut useita klassikoita, kuten Rörstrandin suurta suosiota saavuttaneen Mon Amie -astiasarjan. Lisa Bengtssonin innovatiiviset kuosit, esimerkiksi Tillsammans ja Familjen, erottuvat joukosta erilaisuudellaan. Lena Bergströmin lasit ja tekstiilit ovat moneen kertaan palkittuja, esimerkiksi Elle Decoration -muotoilupalkinnoilla.

Ruotsalaisen designin kirkkaimpana loistava tähti on kuitenkin sisustussuunnitteluyritys Svenskt Tenn. Yrityksen perustaja ja pitkäaikainen johtaja oli suunnittelija ja taitava yrittäjä Estrid Ericson, joka yhdessä pääsuunnittelijaksi palkanneensa Josef Frankin kanssa nosti Svensk Tennin ruotsalaisen muotoilun huipulle. Frankin suunnittelulle omaperäistä oli niin kutsuttu akksidentalismi. Sääntöjä ei tarvinnut noudattaa, vaan kaikkia tyylejä, värejä ja muotoja sai sekoittaa, miten vain huvitti. Lopputulos oli kuin kaikki huonekalut ja esineet olivat sattumalta jääneet sikin sokin minne sattuu. Ruotsalaisen trendikästä. Svensk Tennin Manhattan -tarjotin on klassikko. Erityistä tarjottimessa on se, että se on tehty koivuvanerista ja siitä on versioita monilla eri painokuvioilla. Sen saa myös eri kokoisina ja muotoisina. Hintaa tällä tarjottimella on kuitenkin monta kertaa enemmän kuin tavallisella IKEAn tarjottimella.

Keitä he ovat?
Keitä he ovat?

Vastuullista suunnittelua

Malmö Upcycling Service (MUS) on suunnittelustudio, jonka konseptiin kannattaa tutustua nykypäivänä. Heidän käyttämät materiaalit ovat yksinomaan valmistajien ja tuottajien, esimerkiksi huonekalutehtaiden, jäännöksiä ja jopa jätettä. Kollektiivin kahdeksan suunnittelijan tarkoituksena on painottaa suunnittelualan ja sen tuotannon kierrätystä ja vastuullisuutta.

Materiaaleina MUS käyttää muun muassa purjekankaita, vinyyliä, puuta, nahkaa ja vaahtomuovia. Studio tekee töitä lähinnä paikallisten eteläruotsalaisten tuottajien kanssa käyttäen heidän jäännösmateriaalinsa ja luomalla uusia tuotteita samalla muuttaen ihmisten mielikuvia ajattelemaan uusiksi tuotannon vastuullisuutta ja käytettyjen materiaalien ekologisuutta. Tukholman huonekalumessuilla viime vuonna studion suunnittelijat herättivät kävijöiden huomion ja vastuullisen ajattelun uusiomateriaaleista tehtyjen tuolien avulla. Jos mieli istahtaa tuolille, messuvieraan tuli osoittaa vakaumusta vastuullisuuteen vähentämällä, käyttämällä uudelleen ja kierrättämällä kaikkia tuotannon jäännösmateriaaleja.  

Ruotsalaiset suunnittelijat eivät ole kuuluisia vain kotimaassaan, vaan erittäin arvostettuja maailmallakin. Kansainväliset suunnitteluyritykset haluavat tiimeihinsä mielellään ruotsalaisen suunnittelijan. Erityisesti ruotsalaisissa arvostetaan heidän käytännöllistä työvalmiuttansa, digitaalista osaamista ja hierarkiatonta työkulttuuria.

© 2021 Dusha Pitera